Készül a székely kapu Ferenc pápa látogatására

(0 Szavazat)21 megjelenítés

Hargita megye, Székelyföld épített örökségének szimbolikus jelentőségű, jellegzetes építményei a székely kapuk, amelyek sajátos díszítésükkel, szín-, forma- és motívumvilágukkal, felirataikkal varázsolják el a belépőket. Nem véletlen, hogy Ferenc pápa június 1-i látogatására székely kaput állítanak Csíksomlyón a Hargita megyeiek.

A kapufaragás gőzerőkkel zajlik, elkészült a kapu egyik oldala, a napokban fordították meg, és faragják a másik oldalát a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Vámszer Géza Művészeti Népiskola oktatói és tanulói. Igazi kalákában folyik a munka, a 8,48 m hosszú és több mint 5 m magas székely kaput Zeteváralján faragják.

– Ferenc pápa csíksomlyói látogatása történelmi esemény, amikor tömegek fognak hozzánk zarándokolni, és minden téren arra készülünk, hogy méltó házigazdái legyünk az eseménynek és jó vendégfogadói az ide látogatóknak. Úgy vélem, a székely kapu felállítása Csíksomlyón híven szimbolizál majd minket, épített és szellemi örökségünket – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Hargita Megye Tanácsa kiemelten kezeli az épített örökségvédelmet és a székely kapuk állapotát, a Hargita Megyéért Egyesülettel közösen évek óta foglalkozik kapumentéssel, csatlakozva a máréfalvi Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesület munkájához. Európa felismerte és elismerte ennek a munkának a fontosságát, amikor 2012-ben Europa Nostra-díjjal tüntette ki néhai Kovács Piroska néprajzi gyűjtőt, a Kőlik egyesület alapítóját, a kapumentő mozgalom elindítóját.

– Mára társult Európa legfontosabb kulturális intézményéhez, az Europa Nostrához a Hargita Megye Tanácsa tagságával létrehozott és finanszírozásával fenntartott Hargita Megyéért Egyesület, és folytassuk az értékmentő munkát. Készítjük a Székelykaputárat, ami leltárba veszi Hargita megye összes székely kapuját. Ebben a tevékenységben fontos, hogy Európa elismerje munkánkat és támogasson benne – tette hozzá Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Csíkszereda, 2019. május 16.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2019, június»
hkscpsv
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
FACEBOOK

Projektek
Network of Cities for Artistic Creation
European Day of Artistic Creativity
Creative Ideas Bank
 

 

 

 

 

ENSIE

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774