Segítség a helyi vállalkozóknak

Hargita Megye Tanácsa kérdőíves felmérést végez a megye vállalkozóinak helyzetéről

(0 Szavazat)16 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa és az alintézményeként működő Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség az E-COOL projekt keretében állított össze kérdőívet, amely a megyei vállalkozások jelenlegi időszakban kialakult helyzetét hivatott felmérni.

„A Megyei Tanács munkaközössége azon dolgozik, hogy ebben az időszakba a gazdaság élénkítése és a gazdaság szereplőinek kisegítése minél hatékonyabb formában működjön. A vírusidőszakban sokak számára elérhetővé vált az online felületek alkalmazása. Az online információközlést felhasználva, személyre szabottan akarjuk elérni a vállalkozókat, hogy bármely kicsi cég legyen az – festő, mester, ácshoz vagy kürtőskalácsoshoz is könnyen eljussanak az információk.” – számolt be közösségi oldalán Borboly Csaba tanácselnök –

(https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/3141592392601769).

Az utóbbi pár hónap nagy terhet rótt az egész gazdaságra, így a helyi vállalkozásokra is. Egyes szektorok jobban, mások kevésbé érezték meg a vírusidőszak hozta negatív hatásokat. Ennek fényében a kérdőív a vállalkozások specifikus problémáinak felmérésére fekteti a hangsúlyt. A cégek különböző kapcsolati rendszerekkel, tartalékokkal, kapacitással, hitelszerződésekkel és létszámmal rendelkeznek. Az űrlap szerkesztői ezt figyelembe véve tették fel nyitott kérdéseiket, amelyekre kötetlen, sajátos körülményeiket leíró válaszokat várnak a cégvezetőktől.

A bizalmi kapcsolat kiépítése a vállalkozások és az önkormányzatok között elsősorban a konkrét segítségnyújtáson alapszik. Hargita Megye Tanácsa az űrlap lekérdezése nyomán a konkrét számadatokat, visszajelzéseket és fennálló problématípusokat összegezi, majd kielemezi. Ezt követően javaslatokkal, akció-cselekvési tervekkel és fellendítési programokkal szeretné pártfogolni a helyi vállalkozókat.

„Minden Hargita megyében bejegyzett vállalkozás jelenlegi helyzetére kíváncsiak vagyunk. Lehet az kicsi vagy nagy, startup vagy rég alakult cég. Úgy gondoljuk, hogy egy standard megoldás ráhúzása minden vállalkozási problémára, nem tud közvetlenül segíteni. Más önkormányzatoktól eltérően célzott reflektálással, célzottan kiépített tanulmányokkal és konkrét javaslatokkal szeretnénk segíteni. A Fejlesztési Ügynökség munkatársai kisebb csoportokba szerveződve irányítják a közvetlen kommunikációt.” – nyilatkozott Cilip Árpád, a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség vezetője, majd hozzátette – „A Fejlesztési Ügynökség törvénymódosításokat akar megfogalmazni a vállalkozások életbe tartásának érdekében, mivel a mostani kormánytervek nem úgy azonosulnak a problémákkal, ahogyan azt a segítségnyújtás idején kellene.”

Cilip Árpád beszámolója szerint a legfontosabbnak azt tartják, hogy a lehető legtöbb céghez és cégvezetőhöz eljusson a felmérés. Ezért a kérdőív online kitöltési lehetősége mellett telefonon és e-mailben kommunikáló kisegítők is részt fognak venni a munkafolyamatban:

„Arra kérem a vállalkozókat, hogy ne unalommal és könnyelműen, hanem sokkal inkább odafigyelve és türelmesen, megértve a lehetőség súlyát válaszoljanak kérdéseinkre. Mivel ez értük van, ebben ők társaink kell legyenek. Kérem ne utasítsák el a telefonos segítséget sem.”

A kérdőív kronológiai sorrendben vizsgálja:

  1. COVID 19 előtt időszakot, annak nehézségeit és lehetőségeit a cégalapítástól a vírus kezdetéig;
  2. COVID 19 alatti időszakot, annak nehézségeit és kihívásait;
  3. A jelenlegi időszakot;
  4. A jövőbeli terveket, elképzeléseket.

A kérdések témakörét tekintve a kérdőív több szempontból igyekszik felmérni a nehézségeket és lehetőségeket:

  • Munkaerőpiac helyzet;
  • Cég-specifikus nehézségek;
  • Bürokráciához kapcsolódó nehézségek;
  • Mobilitásra vonatkozó nehézségek;
  • Az innováció kérdésköre.

A kérdőívet következő oldalon találja meg: https://adehar.ro/hu/vallakozoi-kerdoiv

Csíkszereda, 2020. július 24.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2021, január»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774