Történelmi családok erdélyi kastélyait bemutató kötet jelent meg Csíkszeredában

( Szavazat)86 megjelenítés
Egyszerre építészeti és családtörténeti monográfia az a most megjelent kötet, amely 133 erdélyi kastélyt és 61 nemesi családot mutat be 640 oldalon, több mint 1100 színes képpel. A csíkszeredai szerzőpáros, Bicsok Zoltán levéltáros és Orbán Zsolt történelemtanár „Isten segedelmével udvaromat megépítettem...” – Történelmi családok kastélyai Erdélyben című könyve a Gutenberg Kiadó és Nyomda gondozásában jelent meg, és november 30-án, szerdán este mutatták be a szerzők jelenlétében, a megyeszékhelyen.
 
 
– Akik a könyvek sorsát siratják, azoknak szívesen küldünk fényképet a mai bemutatóról – mutatott körbe a csíkszeredai polgármesteri hivatal zsúfolásig megtelt termében Burus János Botond újságíró, a könyv szerkesztője. Kiemelte, a kötet szintézis jellegét tartja a nagy erdélyi kastélykönyv legnagyobb erősségének, azt, hogy egybefonódik benne a család- és építészettörténet. – Részletes és ezért sokszor torokszorító leltár készült az erdélyi kastélyokról – jelentette ki, és felhívta a figyelmet a kötet egyéb érdekességeire is, mint a Hargita megyei levéltárban őrzött címeres viaszpecsétek reprodukciói vagy az a mintegy 80 levélrészlet, melyet a nemesi családok tagjai láttak el kézjegyükkel. A szerkesztő rámutatott, a kötet arra is pontosan reflektál, hogy mi történt e kastélyokkal 1989 után. – Sajnos gyakorlatilag nincs olyan intézményes keret, amely biztosítaná, hogy unokáink is láthassák ezeket az épületeket – állapította meg Burus.
 
A kiemelkedően igényes kivitelezésű, vaskos kötet a támogatóknak köszönhetően elérhető áron vásárolható meg. A megjelenéshez anyagilag hozzájárult a romániai Nemzeti Kulturális Alap (AFCN), Hargita Megye Tanácsa, Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa, az Alcsík Kistérség Fejlesztési Társulás, valamint Magyari Zoltán. A polgármesteri hivatal részéről Antal Attila alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, Hargita Megye Tanácsának képviseletében pedig Becze István megyei tanácsos. Utóbbi szerint Székelyföld fejlesztése csakis értékeink felmérésén és bemutatásán alapulhat.
 
– Ezek a kastélyok árulkodnak Erdély múltjáról és egyedi értékeiről, meglévő és kitörölhetetlen bizonyítékai a térség történetének. Ezekre az értékekre alapozva lehet idegenforgalmat és jövőt tervezni – jelentette ki Becze, megköszönve Hargita Megye Tanácsa nevében a szerzők kitartó munkáját, amely bizonyíték arra, hogy lehet és érdemes időben maradandó, valós értéket létrehozni.
 
Haller Béla, a nemesi családokat összesítő Castellum Alapítvány elnöke méltatásában elmondta, a szerzők feltárták, és ahol lehetett, tisztázták a szakirodalom ellentmondásait. Gondolatmenete optimista végkicsengésű volt: „ha több kastély nem is épül, kastélyok épülnek újjá Erdélyben”. Kijelentette: a bemutatott kötet az utóbbi húsz év mozgalmas krónikája is egyben, a legutolsó adatok 2011 augusztusából származnak. Orbán Zsolt történelemtanár, a szerzőpáros egyike elmesélte, hogy folyton aktualizálták a kastélyokról szóló információkat, gyakran vissza kellett térni a helyszínre, mert az épületek állaga az évek során változott. Szerzőtársa, Bicsok Zoltán levéltáros arról beszélt, hogy egy nem szokványos magyaróra hatására vágott bele a kastélyok kutatásába. A két csíkszeredai szerző elmondta: hat-hét éve fogalmazódott meg bennük a kötet összeállításának gondolata, ekkor kezdték alapos terepmunkával és levéltári kutatásokkal felmérni és dokumentálni az épített örökségünk relikviáit.
 
Csíkszereda, 2011. december 1.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2020, október»
hkscpsv
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774