Körösfeketetó és környéke a prizmán keresztül

A Prisma fotóklub kiállítása a megyeházán

(0 Szavazat)10 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa és a csíkszeredai Prisma fotóklub közös szervezesében kiállítás nyílik március 27-én, szerdán 18 órától a megyeháza földszinti kiállítóterében Körösfeketetó és környéke címmel. A tárlat anyagát a 2018 őszén rendezett alkotótábor anyagából állították össze.

A Kolozs megyei Körösfeketetón minden év október második hétvégéjén nagyhírű kirakodóvásárt tartanak. Az írásos dokumentumok szerint a község 1815-ben kapta meg az országos vásártartási engedélyt, de valószínűsíthető, hogy már korábban is tartottak itt vásárt.

A Prisma fotóklub 33 éve baráti társaságként alakult, mára már neves alkotóműhellyé nőtte ki magát, melynek tagjait nemcsak a fotózás iránti közös rajongásuk, hanem az alkotás öröme és az alkotások másokkal való megosztásának vágya is összefűzi. A klub fennállása óta céljának tekinti a fotózás adta lehetőségekkel való játékot, kísérletezést, az egyedi pillanatok, hangulatok megörökítését, ezáltal teremtve maradandó értékeket. Célkitűzései között jelentős helyet kapott az erdélyi települések építészeti és néprajzi emlékeinek feltérképezése és dokumentálása is. Ennek érdekében több éve járják a vidéket, különleges helyeket, momentumokat, embereket keresve, melyek bemutatásával a nagyközönség számára is hozzáférhetővé válhat az erdélyi falvak egyedi, jellegzetes élete. Ugyanakkor különleges fontosságot tulajdonítanak a fiatal generációk képzésének, valamint a fotóklub tagjai szakmai fejlődésének is. Ennek érdekében évente szerveznek oktató és alkotótáborokat, amelyek lehetőséget adnak a tanulásra, tapasztalatcserére, de más nemzetiségek kultúrájának, hagyományainak megismerésére is.  Ilyen alkotótáborokat szerveztek már Bukovinában, Máramarosban, valamint Románia Kormánya Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala támogatásával Dobrudzsában és a Zsil-völgyében is. Fotózásaik eredménye évente több tárlatban tekinthető meg úgy Erdélyben, mint külföldön, a kiállítások anyagát pedig fotóalbumok kiadásával is megpróbálják mindenki számára elérhetővé tenni. 

Csíkszereda, 2019. március 25.


Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2021, január»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774