Hargita megye turisztikai fejlesztéseit érintő döntéseket hozott meg a megyei tanács testülete

Újabb összeggel támogatják a borszéki wellness és kezelő központot

(0 Szavazat)14 megjelenítés

A csíkkozmási Sószékfürdőn tartotta havi ülését Hargita Megye Tanácsa július 28-án, kedden, ahol több, a turizmus fejlesztését érintő döntést fogadtak el. 440 ezer lejt szavaztak meg településeknek az áfa-visszaosztásból: csaknem 40  ezer lejt Csíkkozmásnak a Sószékfürdő és Nyírfürdő, hagyományos fürdőhelyek felújítására, valamint a helyi önkéntes tűzoltók felszerelésére, 100 ezer lejt Zetelaka számára az ivói Gyepespataka utca felújítására, további 100 ezer lejt Nagygalambfalvának a kultúrotthon felújítására, valamint újabb 200 ezer lejjel segítik a borszéki wellness és kezelő központ befejezését.

Elfogadták a Hargita Megye Tanácsa tulajdonában lévő homoródfürdői 15-ös, 16-os, és 25-ös villák felújítási terveit:

http://investitii.hargitamegye.ro/investitii-cjh-page/civ#

Megemelték a megyei tanács járdaprogramjában az összeget, amelyre a 126-os út, gyergyóalfalvi szakaszán építendő járda megvalósíthatósági tanulmányához volt szükség. Idén várhatóan sikerül kiírni közbeszerzésre a munkálatokat.

Elfogadták a megyei tanács által fenntartott Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház helikopter-leszállójának terveit. A beruházás fontosságát indokolja a kórház regionális klinikai besorolása is, amelyet akár idén megkaphat a hargita megyei egészségügyi intézmény.

Három EU-s pályázat dokumentációjának pontosításáról döntöttek továbbá, amelyek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság, valamint az Oklándi Inkluziv Oktatási Központ pályázatait érinti.

A testület több tagdíj mellett a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség számára is megszavazta a közel egymillió lejes hozzájárulást a 2020-as évre.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint ezzel megelőlegezték a bizalmat, tekintve, hogy az elkövetkező évek prioritása az EU-s források lehívása lesz a Hargita megyei fejlesztésekre. – Továbbra is szolidáris Hargita Megye Tanácsa Borszék város ambiciózus elképzeléseivel, támogatjuk Székelyföld legnagyobb és wellness és kezelőbázisának befejezését. Ahogyan az elmúlt években, úgy folytatjuk összefogásban a munkát a teljes megyét érintő fejlesztésekkel. Fontos, hogy Csíkkozmáson a turizmus és vendéglátás szempontjából fontos beruházásoknak szavaztunk meg összegeket. Homoródfürdőn pedig szeretnénk visszaépíteni a megyei tanács épületeit autentikus formájukban, amelyeket a fiatalok számára bocsájtunk, a hasznos szabadidő eltöltésére. Örvendek, hogy ebben a testületben határozataink nagyrészét egyhangúlag fogadjuk el – tette hozzá a megyei tanács elnöke.

Szántó László, Csíkkozmás polgármestere szerint a község természeti értékeire hívták fel a testület tagjainak a figyelmét, azzal, hogy Sószékfürdőre hívták a döntéshozókat. Mint mondta, a Szent Anna-tó mellett Sószékfürdő és Nyírfürdő is természeti kincsek, amelyek turisztikai kihasználásához támogatásra van szükség.

A tanácsülést megelőzően Bodó Dávidot, a község egykori polgármesterét a helyi önkormányzat Csíkkozmás község díjával, Hargita Megye Tanácsa pedig Bethlen Gábor-díjjal tüntette ki, elismerve kiemelkedő közéleti munkásságát. Becze István Csík-térségi megyei tanácsos méltatásában kiemelte, úttörője volt a mezőgazdasági termelés, terményértékesítés korszerűsítésének, azáltal, hogy létrehozta az első burgonyaértékesítő - s talán az első terményértékesítő - társulást a Székelyföldön. Jó gazda módjára vigyázta a Nyerges-tetőn magasodó emlékművet, környékét és a spontán módon gyarapodó kopjafaerdőt, vendégszerető házigazdája volt a március 15-i és az augusztusi megemlékezésekre érkező zarándokoknak, köztük több alkalommal állam- és kormányfőket is tisztelhettünk.

 

Csíkszereda, 2020. július 28.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2021, január»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774