Hargita Megye Tanácsa alintézményei is szembenéztek a járványügyi kihívásokkal

(0 Szavazat)24 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa alintézményei is azon dolgoznak, hogy megyénkben ne álljon le a gazdaság, a turizmus, a társadalmi élet. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke elmondta, minden intézményt felkértek, hogy ebben az időszakban tegyék meg az újrainduláshoz, a jövőbeni tervek elkészítéséhez szükséges lépéseket, készüljenek el az ágazati stratégiák.

– Bázisainkat karanténközpontokká alakítottuk. Mi, hegyimentők igyekeztünk mindent megtenni, hogy az itt elszállásolt embereknek biztosítsuk a megfelelő körülményeket. A téli időszakban nagyon sok turistaösvény megrongálódott, ezeket folyamatosan karbantartjuk, hogy a kijárási tilalom után használni tudják majd turistáink – számolt be Fekete Örs, Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának vezetője.

Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője elmondta, több mint ezer gyermekről és kétszáz felnőttről gondoskodnak az otthonokban, nevelőszülőknél.

– Az ellátás folytonosságára szükség volt ebben az időszakban is. Fontos változás volt, hogyan tudjuk biztonságossá tenni otthonainkat, és hogyan tudjuk megvédeni az ott élő közösségeket. Kollégáinknak be kellett költözniük az otthonokba, kéthetente váltva egymást – tette hozzá.

Csilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója az átalakult munkafolyamatról is beszámolt.

– A terepen dolgozó kollégák most a számítógépen és telefonon igyekeznek tartani a kapcsolatot vállalkozókkal, végzős diákokkal, osztályfőnökökkel, termelőkkel. A kisebb lovas programjainkat igyekeztünk átszervezni idén, a nagyobbak viszont elmaradnak. A Székely termékek vonatkozásában pedig sikerült felmérnünk, milyen termékek állnak rendelkezésre, és kik tudnak házhoz szállítást is vállalni – mondta az ügynökség vezetője.

A Hargita Megyei Kulturális Központ igyekezett több rendezvényét az online térbe költöztetni.

– Át kellett gondolnunk, mely rendezvényeinket tudjuk megtartani. Sajnos a vidéki programjaink elmaradnak: koncertek, néptáncelőadások, komolyzenei előadások, műsorok. Viszont nagy kreativitási és innovációs kényszer is van rajtunk, keressük a megoldásokat, hogyan mutassuk meg mégis rendezvényeinket. A Hargitai Megyenapokat online térbe helyeztük, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál negyvenedik évfordulóján pedig friss anyaggal is fogunk szolgálni az online térben – fejtette ki Ferencz Angéla, a kulturális intézmény vezetője.

Gyulai Artúr, a Kájoni János Megyei Könyvtár vezetője szerint folyamatosan zajlott az újságcikkek feldolgozása, emellett pedig a digitalizálást is folytatják. A megyei könyvtár papírszínházat készül bemutatni a virtuális térben, valamint egy „kvízcsomagon“ is dolgoznak, amelynek keretében a helyes megfejtőket díjazni szeretnék.

A megyei tanács alintézményei tevékenységéről szóló első videó az alábbi linken tekinthető meg:

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/2868137413293947/

Csíkszereda, 2020. április 29.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2021, február»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774