Egy lezáratlan életmű dokumentumai

Siklodi Zsolt (1966–2017) emlékkiállítása

(0 Szavazat)18 megjelenítés

Kiállítással egybekötött könyvbemutatóra kerül sor november 16-án, pénteken 18 órától Siklodi Zsolt, a Székelyföldi Grafikai Biennálé egykori kurátorának emlékére a csíkszeredai Megyeháza Galériában.
Siklodi Zsolt kezdetben főleg grafikai megközelítéssel hozza létre „vizuális kísérleteit”, néha klasszikus eszközökkel (litográfia, kézi rajz, rézkarc), néha pedig az új technológiák adta lehetőségeket használva (plotterrajz, fénymásolás, gépi gravírozás ). Ezzel párhuzamosan más képzőművészeti műfajokban is kitérőket tesz kísérletező játékossággal.

Siklodi Zsolt 1966-ban született Szovátán, tanulmányait Marosvásárhelyen, majd a Kolozsvári Képzőművészeti Egyetemen végezte. A főiskolai éveket követően egy ideig a székelyudvarhelyi „Palló Imre” Művészeti Középiskola tanáraként, majd a Gyergyószárhegyi Művészeti és Kulturális Központ művészeti igazgatójaként dolgozik és elnöke a szovátai Kusztos Endre Képzőművészeti Egyesületnek.

Kurátora és szervezője volt a gyergyószárhegyi KorkéP Művésztelepnek, valamint ugyan ezen a néven kortárs képzőművészeti folyóiratot szerkesztett. Alkotásait számos bel- és külföldi egyéni, illetve csoportos tárlaton láthatták az érdeklődők.  A 2017-ben bekövetkezett haláláig, a Székelyföldi Grafikai Biennálé kurátora és szakmai zsűrijének tagja volt.

„A csonka életmű és a szerteágazó szervezői tevékenység egy nehezen pótolható kerek egységgé áll össze. És jóllehet Siklodi Zsolt életművét rendszerezhetjük, bemutathatjuk, feldolgozhatjuk – ezt tesszük ezzel a kiadvánnyal is –, briliáns személyiségét, energikus, örökmozgó szervezői munkáját már nem áll senkinek módjában pótolni.” – írja Erős István a könyv egyik szerkesztője.

A kiállítást megnyitja és a könyvet bemutatja Ferencz S. Apor, a Székelyföldi Grafikai Biennálé kurátora. A kiállítás december 4-ig látogatható.


Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2021, január»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774