A szakoktatás támogatását és népszerűsítését célzó programot ismertettek

Hargita Megye Tanácsa és a megyei tanfelügyelőség tovább dolgozik a szakoktatásért

(0 Szavazat)8 megjelenítés

A szakoktatás színvonaláért a társadalmi mentalitásunkon is változtatnunk kell. Ezt célzó programját ismertette a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége augusztus 28-ai ülésén. A megbeszélés meghívottai voltak Hargita megye tanfelügyelőségének képviselői és a megyei szakiskolák igazgatói, akik a 2020/2021-es tanév ütemtervéről és a tanévkezdés kihívásairól beszéltek.

Felvezetőjében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke egy közös érdekszempontról beszélt.

– Kihívások előtt állunk. A szakoktatás egyik alappillére a helyi önkormányzat. Hargita Megye Tanácsa intézményesen három szakiskoláért felelős, a többi iskola esetében helyi együttműködésben kell meghozni a döntéseket. Az elmúlt tizenkét, valamint az elmúlt négy év tapasztalata az volt, hogy a szakoktatás szempontjából erőltetett az együttműködés a településvezetőkkel, ami megnehezítette a munkánkat. A megyei tanács feladata egy oktatási belső hálózat érvényre juttatása. A média ebben nagy segítségünkre van.

A tanácselnök ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a pályaorientáció már ötödik osztálytól elkezdődjön, ez például jogszabály-módosítással is előremozdítható.

– Megpróbáljuk országos és európai uniós szinten is befolyásolni a döntéshozatalt: a Régiók Bizottságában a szakoktatás témakör jelentéstevője vagyok. A tudatosan fejlődés mentén kérjük az önök együttműködését és szoros kollaborációt a vállalkozói szférával. Őket is meg kell győznünk a fiatal szakképzettek lehetőségeiről – hangsúlyozta Borboly Csaba.

Király Szabolcs a fejlesztési ügynökség részéről A szakoktatás támogatása és népszerűsítése című projektről nyilatkozott:

– A pályaorientáció nagyon fontos része a szakmaválasztásnak, azonfelül alapvető irányadó a szakiskolai helyek elfoglalásakor. A fejlesztési ügynökség bekapcsolódott az iskolák pályaorientációs eseményeibe. Szakmai napokat, gyárlátogatást, osztályfőnökióra- és iskolalátogatásokat szerveztünk. Látjuk azt, hogy a megyében a szakiskolák tanműhelyei relatív jól felszereltek, jó lehetőségeket kínálnak a diákoknak. Csakhogy a támogatásért és ahhoz, hogy szakmájukat szerető felnőtteket neveljünk, a szülők mentalitásán is változtatnunk kell. A továbbiakban állásbörzék szervezésébe is szeretnénk bekapcsolódni. A vállalkozók várják a fiatal munkaerőt, és nekünk célunk az, hogy összehozzuk a vállalkozói szférát az iskolákkal.

Ferencz-Salamon Alpár megyei tanácsos elmondta, örül, hogy az elmúlt tanévben nagyon jó együttműködés volt a szakközépiskolák, tanfelügyelőség, Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége között. Továbbra is szükség van az együttgondolkodásra, mert ezáltal lehet minőségi szakoktatás, ami a helyi gazdaságot és a közösséget tudja előremozdítani, valamint a fiatalok itthon maradását szolgálja.

A megyei tanácsos ismertette a Kisműhely programot, amelynek keretében az iskolák tanműhelyeik felszereléséért pályázhatnak. Szorgalmazni szeretné, hogy a Kisműhely programban részt vevők nyílt napokat szervezzenek általános iskolásoknak, ahol a gyermekek játékos, gyakorlati körökben kísérletezhetnek egy-egy szakmával.

A 2020/2021-es tanévkezdésről Demeter Levente főtanfelügyelő nyilatkozott.

– Az iskolakezdést illetően még semmi sem biztos, a szabálykeretet az Egészségügyi Minisztérium fogja megszabni. A közvitára bocsátott tervezet nyomán a minisztérium azt szeretné, hogy a gyerekek iskolába menjenek bizonyos feltételek mellett, de ehhez hatalmas a humánerőforrás igénye. A legutóbbi minisztériumi megbeszélés konklúziójából adódóan nem valószínű, hogy adnak újabb posztokat. Ami a szakiskolákat illeti, megengedett a műhelymunka, a kantinok és a bentlakások megnyitása. A duális képzés is lehetséges a cégekre vonatkozó egészségügyi előírások betartása mellett.

Kedves Mónika tanfelügyelő beszámolt arról, hogy a megyében 43 szakiskolai osztályt terveztek, összesen 1151 hellyel. Augusztus 7-én a helyek 70%-a volt betelve. A Szent Anna Speciális Iskolában négy osztály indul. Maroshévíz térségében a három iskolából egy borszéki osztályt nem indítanak el, a másik két iskolába 86%-ban beteltek a helyek. Gyergyóban a hat osztály 63%-a telt be, csíki térségben 14 osztály 79%-a, Székelyudvarhelyen 14 osztály 84%-a, Székelykeresztúron pedig az öt osztálynak összesen 33%-a telt be. A duális képzésben részt vesz 6,5 osztály, a 193 helyből 132-t elfoglaltak. Az egyedüli szakterület, amelyen nem indul évfolyam, a textilipar. A szakközépiskolák helyei, 27,5 osztály, 93%-ban beteltek. Pontosabb adatok szeptember elején lesznek. Egyelőre tavalyhoz képest a betöltött helyek száma ugyanaz.

Miklós Csaba szakoktatásért felelős tanfelügyelő felvázolta a nyár folyamán elkészített nyilvántartást arról, hogy az iskolák hogyan tudják biztosítani a szakmai képzést az idei tanévben. A nehézségekről a jelen lévő iskolaigazgatóktól hallhattunk. Bálint Gabriella, a Venczel József Szakközépiskola igazgatója és Albert Gyöngyi, a Kós Károly Szakközépiskola igazgatóhelyettese elmondta, a tanévkezdéskor a gyermekek ingázása jelenti a legnagyobb kihívást. Ezen belül gyakorlati oktatáskor a diákoknak a cégekhez való eljutása is problémát jelent.

Györfi Ildikó, a Székely Károly Szakközépiskola igazgatója hozzászólásában kifejtette, hogy a cégek igénylik a diákok jelenlétét. Ebben a tekintetben szükségesnek bizonyul a fejlesztési ügynökség tevékenysége, és hasznos lenne a Szakmák éjszakájának megrendezése.

Vízi István, a Tivai Nagy Imre Szakközépiskola igazgatója az V–VIII.-os diákok érzékenységének és kíváncsiságuknak felkeltése és a pedagógusok hozzáállásának változtatása mellett szólalt fel.

A beszélgetést Borboly Csaba zárta, aki a szakmunkások nagyobb társadalmi megbecsülését szeretné.

– El kell oszlatni azt a tévhitet, hogy szakmát tanulni szégyen, ebben várom az önök együttműködését.

Csíkszereda, 2020. szeptember 1.


[ Szakoktatás ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2020, november»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774