A hargitai megyeelnök szerint lehetővé kell tenni az élelmiszer-adományozást a rászorulóknak

Borboly Csaba módosító javaslatai a Régiók Bizottságában

(0 Szavazat)17 megjelenítés

Több módosító javaslatot nyújtott be Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Régiók Bizottságában, amelyekről a június 16-i plenáris ülésen szavaztak. Javaslatot tett a hulladékokról szóló irányelveket módosító jogalkotás témájában is, azon tapasztalatokra támaszkodva, amelyeket a megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer kialakítását célzó projekttel szerzett Hargita Megye Tanácsa.

A megyeelnök olyan módosító javaslatokat nyújtott be, amelyek meglátása szerint nagyon fontosak, viszont hiányoztak a vonatkozó eredeti régiók bizottsági dokumentumból.  Többek között hangsúlyozza az építési és bontási hulladék kezelésének fontosságát, ezek hulladéklerakókba kerülését elfogadhatatlannak tartja anélkül, hogy felmérnék annak esetleges további gazdaságosságát. Mindemellett különbséget kell tenni az újrahasznosítható és újrahasználható hulladék között, a lakosság pedig ennek megfelelően két, jó esetben három kategóriába válogathatná a hulladékot: újrahasznosítható vagy újra felhasználható hulladék, minden egyéb, valamint komposztálható hulladék. Az ilyen típusú gyűjtésnek tökéletesen megfelelnek az integrált hulladékgazdálkodási rendszerek, fogalmaz az elöljáró.

Mindezek mellett Borboly Csaba az élelmiszerpazarlás tekintetében javasolja, hogy dolgozzanak ki olyan egészségügyi jogszabályokat és minőségi standardokat, amelyek lehetővé teszik az élelmiszer-adományozást nyersanyag vagy késztermék formájában a rászorulóknak vagy a rászorulókat kiszolgáló konyháknak. A szabályozásnak lehetővé kell tennie, hogy az élelmiszer-adományozás gyakorlata széles körben elterjedjen nemcsak a lakosság, hanem a turisztikai egységek, éttermek körében is. Ennek gyakorlatba ültetésére a programok kialakítása révén elsősorban helyi, rövid értékesítési láncok kialakítására kell törekedni, amely révén a helyi termékek helyi fogyasztókhoz kerülnek akár értékesítés, akár adományozás útján.

Megyeelnöki teendői hazaszólították Borboly Csabát, így a javaslatok szavazásán már nem lehetett jelen Brüsszelben.

Borboly Csaba Régiók Bizottságában kifejtett eddigi tevékenységéről a honlapján olvashatnak még többet.

Csíkszereda, 2016. június 16.


Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2021, január»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774