Jancsó Benedek történelmi emlékverseny archív

Jancsó Benedek

történelmi emlékverseny kiírása

a 2017/2018 tanévre

A verseny meghirdetője: Jancsó Alapítvány (Magyarország)

Kovászna, Hargita és Maros Megye Tanácsa

Űrlap

Felhívás

 

A verseny célja: A verseny küldetése, hogy Erdély tanuló ifjúsága számára lehetőséget biztosítson a magyar történelem nagy egyéniségeinek, az általuk létrehozott szellemi értékek bemutatására és korszerű feldolgozására. A verseny meghatározó céljának tekinti a nemzeti identitástudat elmélyítésének segítését. A verseny ebben a tanévben Kovászna, Hargita és Maros megye magyar nyelvű iskolái felé kerül meghirdetésre.

A verseny témája: I. (Hunyadi) Mátyás király

A jelentkezés és a részvétel feltételei: A versenyre 3 fős csapatok jelentkezését várjuk mindhárom megye magyar nyelvű iskoláiból. Iskolánként egy csapat jelentkezhet, a csapatokban részt vehetnek 7. és 8. osztályos tanulók egyaránt. Minden résztvevő csapat mellé felkészítő tanár megnevezését kérjük.

A verseny menete: A verseny két fordulóban zajlik.

Az első fordulóban szabadon választott formában és témában kell feldolgozni egy, Mátyás királyhoz köthető történelmi eseményt, vagy legendát. A feldolgozott témát dokumentumfilm, pp prezentáció, vagy írásbeli formában (max. 20Mb és 10 perc időtartam, illetve max. 20 oldal terjedelemben) lehet eljuttatni 2018. február 28-ig a Jancsó Alapítványhoz. A pályázati anyagot tartalmazó filet fel kell tölteni egy nyilvános fájlmegosztóra és a hivatkozását/elérési útvonalát az info@jancsoalapitvany.hu e-mail címre kell megküldeni. A pályázati anyagnak tartalmaznia kell a felhasznált források megjelölését.

A beküldött versenyfeladatokat szakmai zsűri bírálja el. Az elbírálásnál fontos szempont a feldolgozások egyéni, szellemes megközelítése.

A második fordulóban (döntőben) a beküldött pályamunkák elbírálása utáni legjobb 10 csapat vesz részt. A szóbeli verseny helyszíne:

Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron terem (Kovászna megye, Sepsiszentgyörgy, Gábor Áron utca 14.), ideje: 2018. május 5. 9.00 óra. A döntőben a csapatoknak a verseny kiírását képező témakörökből összeállított tesztfeladatokat és egyéb feladatokat kell megoldani, melyről részletes ismertetést adunk a Jancsó Alapítvány honlapján, ahol közöljük a témához ajánlott irodalom megnevezését is.

A versennyel kapcsolatos valamennyi információ folyamatában a Jancsó Alapítvány honlapján tekinthető meg.

A verseny legjobb három csapata és felkészítő tanárai egyhetes magyarországi vendéglátásban részesülnek, a döntő többi résztvevői könyvjutalmat kapnak. A zsűri döntése alapján a döntőbe nem került csapatokat is díjazzuk kiemelkedő pályamunka alapján.

 

A verseny döntőjének témakörei:

1. Hunyadi Mátyás kora és családja

2. Mátyás hatalomra jutása és körülményei

3. Mátyás külpolitikája, hadjáratai és hadserege

4. Mátyás király bel-és pénzügypolitikája

5. Mátyás és a reneszánsz (építészet, könyvtár, iskola, költészet, képzőművészet), történelmi emlékhelyek

6. Történetek (Legendák) Mátyás korából

 

A versenyre történő jelentkezés: A versenyre 2017. december 22-ig lehet jelentkezni a jelentkezési űrlap kitöltésével, amit le lehet

letölteni a www.jancsoalapitvany.hu-ról is, majd azt az info@jancsoalapitvany.hu e-mail címre kell elküldeni.

 

2017. november 20. Jancsó Alapítvány, Kovászna, Hargita és Maros Megye Tanácsa

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2020, november»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774